Esittävä sirkus- ja tanssiryhmä

Esittävä sirkus- ja tanssiryhmä, noin 16-24-vuotiaat

Esittävä sirkus- ja tanssiryhmä aloittaa toimintansa Siperiassa syyskuussa 2019! Ryhmän toiminnassa yhdistyvät sirkus, tanssi ja teatteri. Tavoitteena on valmistaa pienempiä tai isompia sirkuksen ja tanssin keinoja käyttäviä liikkeellisiä teatteriesityksiä.

Ryhmään osallistumiseen hyvä lähtökohta voi olla vaikkapa aikaisempi kokemus joko teatterista, tanssista tai sirkuksesta. Ryhmä on hyvä mahdollisuus oppia uusia ilmaisukeinoja omaan lajiin. Mitään erityisosaamista tai aikaisempaa kokemusta ei tarvitse kuitenkaan olla, vaan halu oppia ja tutkia on tärkeintä!

Ikäryhmä:
Noin 16-24-vuotiaat
(Ikäraja on suuntaa antava. Jos ryhmä tuntuisi omalta jutulta niin vuoden tai parin heitto iässä ei haittaa!)

Harjoitukset:
Tiistaisin klo 16.30-18/18.30. Lisäksi 1-3 harjoitusviikonloppua kauden aikana.

Tila:
Kulttuuriklubi Siperia, Veturitallit (Veturitallinkatu 6, tallit 1-2).

Ohjaajat:
Veera Merikoski (sirkus), Johanna Hurme (tanssi) ja Anumaaria Tulla (teatteri)

Lajiesittelyt:

Sirkus
Projektissa hyödynnetään akrobatian ja välineenkäsittelyn tekniikoita nykysirkuksen hengessä. Nykysirkus on taiteen muoto, jossa sirkuksen lajitekniikoita käytetään luovasti ilman tarkkaa rajaamista. Nykysirkusesityksessä yhdistellään usein sirkusta ja muita taiteen muotoja, kuten tanssia, teatteria ja musiikkia.

Projektissa opit näyttäviä sirkusakrobatian ja välineenkäsittelyn taitoja turvallisesti ja hyvässä hengessä. Pääset myös luomaan uutta ja yhdistelemään oppimiasi taitoja muihin taiteen muotoihin.

Teatteri
Kauden aikana teemme sirkuksen ja tanssin ohella näyttelijäntyön harjoitteita sekä valmistamme tarinallisen, sirkuksen, tanssin ja teatterin keinoja käyttävän esityksen. Teatterissa painottuu siis sanaton teatteri ja liikkeellinen ilmaisu. Tutustumme myös dramaturgiaan rakentaessamme liikemateriaalista esitystä.

Tanssi
Tanssiosuudessa  tutustutaan niin erilaisiin tanssitekniikoihin, kuin myös oman liikkeen soveltamiseen sanattoman teatterin työskentelyssä. Tunneilla pääsee kokeilemaan miltä tuntuu tehdä ihan oma koreagrafia ja lyhyt tarinallinen tanssiesitys.

OHJAAJAT:

Veera Merikoski (sirkusohjaaja)
Moi! Olen sirkusohjaaja, -esiintyjä ja liikuntatieteiden opiskelija. Tykkään sirkuksessa lajin monipuolisuudesta; siinä yhdistyy taide, liikunta, musiikki ja monen hyvin erilaisen lajin tekniikat. Aloin harrastaa sirkusta aktiivisesti vuonna 2011 ja olen ohjannut sirkusryhmiä vuoden 2012 syksystä lähtien Jyväskylässä. Omia suosikkilajejani sirkuksessa ovat lattia- ja pariakrobatia sekä jongleeraus ja tulenpyöritys. Ihan parasta on päästä yhdistelemään näiden lajien tekniikoita esityksen muodossa. Kohokohtia vuodessa ovatkin omat ja vetämieni ryhmien esiintymiset, jolloin opittu taito, musiikki ja liikunnan riemu muuttuvat taiteelliseksi kokonaisuudeksi.

Anumaaria Tulla (teatteriohjaaja)
Olen jyväskyläläinen draamaopettaja. Ohjaan ja opetan teatteria nuoriso- ja teatterilaisille sekä draamakasvatuksen opiskelijoille. Tällä hetkellä ohjaan muun muassa Siperian nuorisoteatteriryhmiä. Sanaton ja liikkeellinen teatteri on kiinnostanut minua jo pitkään. Ihanaa, että pääsen tekemään sitä teidän ja ihanien sirkuksen ja tanssin ammattilaisten kanssa.

Johanna Hurme (tanssiohjaaja)
Olen aloittanut katutanssin puolella yli kymmenen vuotta sitten, toki silti jo aikuisiällä. Rakastuin lajien takana olevaan sosiaaliseen kulttuuriin ja yhteisöllisyyteen, sekä lajien kautta pääsevään itseilmaisuun. Vuosien myötä miellyin syvemmin rumpujen rytmiikkaan ja keskityin House- ja hiphop-lajiin sekä afrikalaiseen tanssiin.

Sisälläni oli kuitenkin aina levottomuutta ja ymmärtämättömyyttä tunteita kohtaan, jotka aiheutuivat liikkumisestani. Kaipasin syvempää ymmärrystä ja tietoa kiintymyksestäni tanssiin.

Erilaiset työpajakokonaisuudet liikkeen kanssa tekemisissä oleville ihmisille lähti liikkeelle vuosi sitten, kun sain ensimmäisen kerran kosketuksen erilaisiin terapeuttisiin menetelmiin. Vuoden mittaisessa prosessissa olen itse tanssijana kasvanut valtavasti, kun opiskelin tanssi- ja liiketerapian menetelmien ohjaajaksi ja myöhemmin tanssipedagogiikan perusteita.

Näitä menetelmiä ja oppeja hyödyntäen pyrin antamaan valmiuksia ihmisille oman liikekielen ilmaisuun ja esittämiseen lavoilla.