Katsaus menneeseen vuoteen – ja pieni kurkkaus tulevaan

Siperian toiminta jatkuu vuonna 2024 ostopalvelusopimuksen pienenemisestä huolimatta. Siperian teatteriryhmät ovat jääneet joulutauolle ja toiminta jatkuu viikolla 2. Kiitämme lämpimästi kaikkia yleisöjä ja tukijoitamme tästä vuodesta!

Nuorisoteatterilaisten kampanjakuvia syksyltä 2023 (kuvat: Sanni Suortamo, grafiikat: Hanna Yletyinen)

Vuosi 2023 on tarjoillut teatteriharrastamisen riemua kaikessa rikkaudessaan: uskomattoman paljon arkista treenaamista, sopivasti jännitystä sekä suurta iloa esitysten saamisesta yleisön eteen ja onnistumisista tärkeissä rooleissa niin lavalla kuin sen reunamilla. Jättisuuret kiitokset kaikille mukana olleille nuorille ja vapaaehtoisille, sekä tietysti ohjaajillemme!

Runsaaseen esityskevääseen meidät herätteli maaliskuussa herkänkaunis Kevään herääminen. Huhti-toukokuussa seurasivat raikas ja reipas Veljeni Leijonamieli sekä syvyyksistä toivoa kauhonut KortePohjalla. Aivan kesän kynnyksellä meitä riemastutti vielä Nolo, nolompi, nainen. Tänä vuonna saimme myös syyskaudelle yhden produktion, kun nuorten aikuisten ryhmä versioi ajankohtaisiin tilanteisiin kantaaottavan Hamletin.

Tänä vuonna koko yhteisöämme on varjostanut epävarmuus toiminnan jatkumisesta. Saimme loppukesästä kuulla kaupungin talouden sopeutustoimien uhkaavan myös Siperian toiminnan tulevaisuutta. Nuorten ja nuorten aikuisten ryhmissä heräsi taistelutahto tärkeän ja rakkaan toiminnan säilyttämisen puolesta. Nuorten kampanjointi oli vaikuttavaa ja saimme myös ulkopuolisia tukijoita, joiden avulla kampanjaan saatiin aikuisten, eri alojen ammattilaisten terveisiä. Myös adressin nimisaalis, lähes 900 nimeä kantaaottavine kommentteineen, oli vakuuttava. Sydämellinen kiitos jokaiselle nimensä addressiin laittaneelle ja kommentin jättäneelle!

Kampanjakuvat luovutettiin Jyväskylän kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajille 30.102023. Mukana oli 876 nimeä sisältänyt addressi toiminnan jatkumisen puolesta.

Saamme jatkaa toimintaa edelleen yhteistyössä kaupungin nuorisopalvelujen yhteydessä. Pitkälle vuoden loppuun jouduimme elämään jännityksessä – päätöksen sinetöi kaupungin sivistyslautakunta kokouksessaan 13.12. Kaupungin säästötoimilta tosin emme mekään välty ja ensi vuonna meidän on järjesteltävä osin toimintoja uudella tavalla. Sopimuksesta leikataan 25% ja se tarkoittaa valitettavasti sitä, että meillä on aiempaa vähemmän työntekijöiden työaikaa käytettävissä toiminnan pyörittämiseen sekä ohjaamiseen. Nyt käynnissä olevat kaksi ryhmää kuitenkin jatkavat kohti kevätkauden esityskausia. Nuorten aikuisten ryhmää ei järjestetä ohjattuna ryhmänä kevätkaudella 2024, mutta se jatkaa mahdollisesti vertaisohjattuna.

Yhdistyksessä työskennellään alkuvuosi suunnitellen tulevia toimintakausia, ryhmien rakenteita ja ikäjakaumia. Toiminnan sopeutukset tulevat näkymään meillä siis vasta myöhemmin vuoden mittaan, etenkin syyskaudesta 2024 alkaen. Nyt huokaisemme helpotuksesta ja iloitsemme toiminnan jatkumisesta osana kaupungin nuorisopalveluja ja Veturitallien kulttuurista nuorisotyötä. Rauhoitumme tämän toiminnantäyteisen vuoden jälkeen ansaitulle joulutauolle. Siispä ensi vuoteen!

Ihanaa ja levollista joulun aikaa kaikille toivottaen:

Siperian tuottaja Tiina

Kuvat ovat nuorten kampanjakuvia Siperian toiminnan puolesta.
Kuvat otti Sanni Suortamo ja grafiikoista vastasi Hanna Yletyinen.