Kevään herääminen ensi-ilta 25.3.

Siperian nuorisoteatterin 16-20-vuotiaiden ryhmä

Siperian nuorisoteatteri esittää Frank Wedekindin kirjoittaman näytelmän Kevään herääminen. Ensi-ilta on lauantaina 25.3. Kulttuuriklubi Siperiassa, Jyväskylän Veturitalleilla. Esitys käsittelee nuorten kipuilua aikuistumisen, seksuaalisuuden heräämisen sekä koulumaailman ja yhteiskunnan odotusten kanssa. Ohjaaja on Anumaaria Tulla.

On kevät 1800-luvun lopun Saksassa. 14-vuotiaan Wendlan ja komean Melchiorin välille syntyy ihastus. Melchiorin ystävä Moritz kipuilee uudenlaisten tuntemusten ja luokalle jäämisen pelon kanssa. Nuorissa herää tuntemuksia ja haluja, joilla ei ole nimeä. Kukaan ei kerro, mistä on kysymys. Mikä on tuo kutkutus mielessä ja kehossa? Vanhemmat, kirkko, koulu ja koko yhteiskunta muodostavat vaikenemisen murtumattoman muurin. Asetelma johtaa lopulta tapahtumien kulkuun, jota on näytelmätekstin otsikossa kuvattu termillä lapsitragedia.

Ilmestymisaikanaan teos oli skandaali, sillä siinä käsiteltiin muun muassa homoseksuaalisuutta, teiniraskauksia ja hyväksikäyttöä sekä viitattiin siihen, että yhteiskunnan luomat tabut ja nuorten tiedon puute olivat syitä esityksessä kuvatun tragedian toteutumiseen. Samat teemat ovat ajankohtaisia myös tässä ajassa, lähes 150 vuotta näytelmätekstin kirjoittamisen jälkeen. Vaikka tänään tietoa tulvii yhden klikkauksen päässä, ovat tabut edelleenkin osin voimissaan.

Esitykset:

la 25.3. klo 17 (ensi-ilta) LOPPUUNVARATTU
su 26.3. klo 17
to 30.3. klo 18
la 1.4. klo 17
su 2.4. klo 17
ti 4.4. klo 18
ke 5.4. klo 18

Ohjaus: Anumaaria Tulla

Kirj.: Frank Wedekind
Suom.: Liisa Urpelainen

Suositusikäraja: K-13
(Hahmojen tarinaan kuuluu seksuaalisuuteen ja väkivaltaan liittyviä juonenkäänteitä. Näitä ei pääosin kuitenkaan näytetä näyttämöllä sellaisenaan.)

Esitys on tuotettu Kansalaisfoorumin tuella.
Teoksen esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner.

Liput: 10 / 6 €, Kehy ry:n rinkilippu 6 €

Lippuvaraukset: lippuvaraus@siperia.info tai arkisin klo 10-15 p. 045 1656 488

Paikka: Siperia, Veturitallit, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä (tallit 1-2)