Nuorten teatterintekijöiden superkevät Jyväskylässä

Siperian nuorisoteatterilta tulossa viisi ensi-iltaa

Siperian nuorisoteatterissa on keväällä 2019 käynnissä ennätyksellinen määrä ryhmiä nuorille ja nuorille aikuisille teatterin harrastajille. Tulossa on viiden eri ryhmän esityskaudet kevään aikana. Kaikki ryhmät työstävät esitystekstinsä itse, joten lopputuloksena on taatusti ajankohtaista ja nuorten näköistä esitystaidetta. Nuorilla on asiaa ja he osaavat sanoa sen tuoreella tavalla.

13-16-vuotiaiden sekä 15-19-vuotiaiden ryhmillä ensi-ilta koittaa 29. maaliskuuta Veturitalleilla. Nuorimpien esitys on lähtenyt liikkeelle nuorten ilmastoahdistuksesta ja kantaa nimeä Muutos. Ilmastonmuutos ja ympäristön tila ovat kaikille tasa-arvoiset. Onko tasa-arvokysymysten ratkaisemisella yleisesti ottaen mitään merkitystä, jos emme voi enää elää maapallollamme?

Toinen ryhmä on lähtenyt tutkimaan elämää yläkoulussa. Selviytymisopas yläkouluun on rehellinen ja silottelematon kuvaus yläkoulun julmista hierarkioista, kirjoittamattomista säännöistä, epäkohdista, erilaisista oppilaista ja erikoisista opettajista sekä siitä, miten yläkoulusta ylipäänsä voi selvitä. Esitykset on ohjannut Anumaaria Tulla.

Molemmat ryhmät tähtäävät esityksillään Keski-Suomen Teatris aluetapahtumaan, josta osa valitaan Jyväskylän valtakunnalliseen nuorisoteatteritapahtumaan.  Jyväskylään onkin tulossa kaikkien nuorisoteatteritoimijoiden kannalta huippukevät, kun Nuori Kulttuuri Teateris -festivaali valtaa kaupungin toukokuun lopussa.

Nuorten aikuisten, eli 20-29 -vuotiaiden ryhmältä on tulossa ensi-ilta 3. huhtikuuta Jyväskylän kauppakeskus Forumissa sijaitsevaan Bostariin, eli nuorten kohtaamispaikkaan. He tuottavat ohjaajansa Laura Häkkisen kanssa kaksiosaisen esitystekstin: Santa Muerte, eli vanha rouva kuolema. Santa Muerten hahmo nähdään espanjalaisessa uskomusperinteessä vähäosaisten, epäonnisten ja muun muassa yötyöläisten suojelijana.

Uusin ryhmä on Siperian poikateatteriryhmä, joka kantaa nimeä Siperian herrasmiesteatteri. Ryhmä on käynnistynyt osana OKM:n rahoittamaa Humakin Miesten vuoro-hanketta. Poikateatteritoiminta huipentuu niin ikään toukokuulle tuotettavaan esitykseen. Ryhmää luotsaa Sauli Yksjärvi.

Nuorta teatterikevättä värittää myös yksi nuorten aikuisten omaehtoinen teatteriproduktio, joka toteutetaan OffSiperia -tuotantona. OffSiperia -tuotanto tarkoittaa sitä, että ryhmä saa harjoittelutilat ja muuta tuotannollista apua Siperian nuorisoteatterista, mutta ryhmä ohjaajineen toimii muuten itsenäisesti. Ryhmä tuottaa ohjaajansa Mari Hintikan johdolla esityksen, joka saa ensi-iltansa huhtikuussa 2019.

Siperian nuorisoteatterissa kasvaa omaa ajattelua esille tuovia teatterintekijöitä

Siperian ryhmissä voi harrastaa teatteria 13-vuotiaasta aikuisuuteen asti. Teatteriharrastustoiminnassa nuorten oma kriittinen ajattelu pääsee julki esitysteksteissä ja produktioissa. Toiminnassa lähdetään ryhmien omista aiheista ja esitystekstit syntyvät yhteistyössä. Ammattilaisten ohjauksessa nuorten ja nuorten aikuisten ryhmissä on mahdollisuus harjoitella ilmaisun ja esitystaiteen perusteita, mutta tehdä myös kokeellista esitystaidetta omista lähtökohdista.

Tulevaisuuden harrastajateatterikentille onkin tulossa tekijöitä, jotka ovat saaneet kehittää omaa taiteellista ajatteluaan monipuolisesti harrastuksen alkumetreiltä asti. Jyväskylän virkeällä harrastajateatterikentällä on jo huomattu, että myös nuoret ja aloittelevatkin teatterin tekijät voivat tehdä taiteellisesti kiinnostavia ja tasokkaita esityksiä. Siperian nuorisoteatteri on palkittu Vuoden 2018 harrastajateatteriesityksen tunnustuksella.

Lisätietoja toiminnasta:

Anumaaria Tulla nuorisoteatterikoordinaattori ja -ohjaaja, p. 050 4411 496
Tiina Ahtonen kulttuurituottaja p. 045 264 82 80

Seuraa produktioiden etenemistä instagramissa ja facebookissa:

Instagram:    @siperiannuorisoteatteri
Facebook:      Siperian nuorisoteatteri