Uusi poikateatteriryhmä aloittaa toiminnan lokakuussa

Jyväskylässä käynnistyy torstaina 25. lokakuuta täysin uusi teatteriryhmä pojille ja nuorille miehille. Toiminta on suunnattu noin 16-20-vuotiaille pojille ja pojaksi itsensä kokeville. Teatteriryhmän ohjaajana toimii teatteritaiteen opettaja ja ohjaaja Sauli Yksjärvi. Ohjaajan tukemana nuoret miehet pääsevät tekemään itsensä näköistä teatteria ja halutessaan kokonaisen teatteriproduktion esityskausineen.

Jyväskylän poikateatteriin kutsutaan mukaan erityisesti uusia teatterin harrastajia

Poikateatteritoiminnan pilottiryhmä pyritään kokoamaan niin, että valtaosa ryhmästä on teatteriharrastusta aloittavia. Aikaisempaa kokemusta ei siis tarvitse olla! Ryhmän toivotaan koostuvan mahdollisimman erilaisista taustoista ja erilaisissa elämäntilanteessa olevista nuorista. Ryhmän toiminta nojaa yhteisöteatterin menetelmiin eli ryhmä valitsee itse esityksensä teeman ja tuottaa käsikirjoituksen materiaalin. Ryhmään haetaan näyttelijöiden lisäksi valo-, ääni- ja videotekniikasta, puvustuksesta, lavastuksesta ja markkinoinnista kiinnostuneita nuoria.

Teatteri ei ole vain tyttöjen laji

Mikkelissä ja Tampereella toimivat jo useita vuosia toiminnassa olleet poikateatteriryhmät ovat rikkoneet ennakkoluuloja poikien teatterin tekemiseen liittyen ja tuoneet esiin, että teatteri ei ole ainoastaan tyttöjen juttu. Toimivien ryhmien kokemusten mukaan poikaryhmässä on voitu tuoda esille ja tutkia teatterin keinoin sellaisia asioita, jotka eivät koskaan tulisi sekaryhmässä esiin. Poikateatteriryhmien esityksissä keskeistä on ollut kantaaottavuus, yhteiskunnallinen vaikuttaminen sekä tavoite rikkoa ahtaita poikiin liitettäviä stereotypioita ja tarjota uudenlaista mieskuvaa.

Poikateatterikokeilu toteutetaan osana Siperian nuorisoteatterin toimintaa ja se on osa Humanistisen ammattikorkeakoulun Miesten vuoro –hanketta,
johon on myönnetty Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus. Toimintaa nuorille miehille järjestää hankkeessa myös Jyvälän Setlementti ry sekä Katulähetyksen Nuortentalo Katutaso.

Toiminnasta kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan joko Jyväskylän nuorisoteatterit -sivuilla olevalla lomakkeella, sähköpostitse kulttuuriklubisiperia@gmail.com tai puhelimitse numeroon 050 264 8280.

Tiedustelut:
Kulttuuriklubi Siperia, nuorisoteatteritoiminnan koordinaattori Anumaaria Tulla p. 050 44 11 496