Siperian nuorisoteatteri avoinna uusille syyskuussa

Tule tekemään omannäköistä teatteria ammattilaisen ohjauksessa!

Siperian nuorten teatteriryhmä on tarkoitettu kaikille teatterin tekemisestä kiinnostuneille 13-20-vuotiaille. Ryhmässä pääsee tekemään tutkivaa teatteria nykyteatterin ja esitystaiteen menetelmiä käyttäen sekä vaikuttamaan esityksen sisältöön ja muotoon ammattilaisen ohjauksessa. Tekemisen lähtökohtana ovat ryhmäläisten omat havainnot ja oma kriittinen ajattelu.

Aikaisempaa kokemusta teatterin harrastamisesta ei edellytetä. Mukaan pääsevät myös teatterin eri osa-alueista kuten lavastuksesta, puvustuksesta, tekniikasta tai tuotannosta kiinnostuneet nuoret. Ryhmän vetäjänä toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja, FM (taidekasvatus) Laura Häkkinen. Kokoontumiset ovat syyskauden ajan pääasiassa torstai-iltaisin kello 17-19 Siperiassa, Veturitalleilla. Syyskuun tapaamisiin voi tulla tutustumaan ryhmään ja ilmoittautumaan mukaan toimintaan.

Ohjaaja Laura kuvailee ryhmässä tekemistä näin:

Nykyteatteri – eli mitä teatteri voisi olla minulle tai tälle ryhmälle juuri tänään?

– Esitys perustuu usein ideaan tai aiheeseen, ei näytelmätekstiin. Tai vanha näytelmäteksti puretaan osiinsa ja kootaan uudelleen eri tavalla.
– Tekstiä kutsutaan esitystekstiksi ja se voi sisältää mitä vain tekstiä, ääntä, kuvaa, liikettä tanssia tms.
– Esitys koostuu usein irrallisista numeroista jotka esittävät näkökulmia aiheeseen.
– Ei välttämättä ainakaan täysin eheätä logiikkaa juonessa, tai muussakaan.
– Esitystekstiä rakennetaan ”lattialla”, ”kirjoittamalla näyttelijöillä” eli tekemällä paljon harjoitteita.
– Ei välttämättä eheitä henkilöhahmoja kuten perinteisessä teatterissa. Henkilöhahmot voivat olla mitä tahansa ohikulkijoista psykologisesti motivoituihin roolihahmoihin.
– Kaikki teatterin osa-alueet, ammattiroolit ja koko teatterirakennuksen olemassaolo kyseenalaistetaan ja halutaan löytää uudelleen omalla tavalla.
– Lopputuloksena on usein ajatuksia herättävää ja rohkeata teatteria, joka ottaa monia näkökulmia esitettävään aiheeseen. Tuoreesti.
– Nykyteatteria voit nähdä esim. Kiasmassa Helsingissä, Esitystaiteen keskuksella Helsingissä, Tampereen Telakalla, Turun TEHDAS Teatterissa, jne. Nykyään myös perinteisen teatterin esitykset hyödyntävät usein nykyteatterin keinovalikoimaa.