Siperian nuorisoteatteri: Muutos & Selviytymisopas yläkouluun tuplaensi-illassa 29.3.

Siperian nuorisoteatterin kahden esityksen illoissa nähdään nuorten ilmastoahdistuksesta kumpuava esitys Muutos sekä rohkean rehellinen yläkoulun kuvaus Selviytymisopas yläkouluun. Molemmat esitykset on ohjannut Anumaaria Tulla. Esitystekstit on valmistettu ryhmälähtöisesti devising-metodilla ja niissä kuuluu vahvasti nuorten oma ääni. Esityksillä on tuplaensi-ilta on 29. maaliskuuta 2019 Veturitalleilla.

Muutos vie katsojan tutkimaan hitaita muutoksia ja niiden seurauksia: kiihtyvää ilmastonmuutosta ja heikkenevää luonnon tilaa sekä toisaalta parantuvaa tasa-arvoisuutta. Ilmastonmuutos ja ympäristön tila ovat kaikille tasa-arvoiset. Onko tasa-arvokysymysten ratkaisemisella mitään merkitystä jos emme voi enää elää maapallollamme? Muutos -esityksessä lavalla nähdään Siperian nuorisoteatterin 13-16-vuotiaiden ryhmä.

Selviytymisopas yläkouluun on rehellinen ja silottelematon kuvaus yläkoulun julmista hierarkioista, kirjoittamattomista säännöistä, epäkohdista, erilaisista oppilaista ja erikoisista opettajista sekä siitä, miten yläkoulusta ylipäänsä voi selvitä. Yläkoulu on oman identiteetin, mielipiteiden ja elämän suunnan etsimisen aikaa. ”Älä ole oma itsesi: pääset helpommalla”, samaan aikaan pitäisi sulautua joukkoon ja toisaalta löytää oma itsensä, sopeutua koulun vaatimuksiin, kehon ja aivojen myllerryksiin sekä sosiaaliseen peliin. Suuri osa esityksen tarinoista perustuu tositarinoihin, siksikin kuvaus on harvinaisen aito. Esityksessä on lavalla Siperian nuorisoteatterin 15-19-vuotiaiden ryhmä.

Siperian nuorisoteatterissa kasvaa omaa ajattelua esille tuovia teatterintekijöitä

Siperian nuorisoteatterin nuorten aikuisten ryhmän viimekeväinen esitys Saatana saapuu naistenhuoneelle valittiiin Keski-Suomen harrastajateatteriyhdistys Kehyn vuoden 2018 vaikuttavimmaksi harrastajateatteriesitykseksi ja Teatteriaalto-pystin saajaksi. Myös tuolloin ohjaajana toimi Anumaaria Tulla. Siperian nuorisoteatterissa kasvaa siis uusi teatterintekijöiden sukupolvi, joka tuottaa varteenotettavaa teatteritaidetta myös koko harrastajateatterikentän mittakaavassa. Siperian nuorisoteatterin toiminta onkin laajentunut nopeasti ja ryhmiä on keväällä 2019 käynnissä viisi.

Molemmat maaliskuun lopulla ensi-iltaan tulevat esitykset osallistuvat huhtikuussa 2019 järjestettävään nuorisoteatteritapahtuma Teatriksen aluefestariin Äänekoskella ja ovat siten osa Jyväskylän poikkeuksellisen hienoa nuorisoteatterikevättä, joka huipentuu toukokuun lopulla järjestettävään valtakunnalliseen Nuori Kulttuuri Teatris festivaaliin.

Tapahtuma facebookissa: Siperian nuorisoteatteri: Muutos & Selviytymisopas yläkouluun

Lisätiedot:
Ohjaaja Anumaaria Tulla p. 050 44 11 496
Kulttuuriklubi Siperia, p. 045 264 82 80

Siperian nuorisoteatteri: Selviytymisopas yläkouluun + Muutos
Ohjaus: Anumaaria Tulla

Esitysajat:
Pe 29.3. klo 18 (ensi-ilta)
La 30.3. klo 14 ja 18
Ke 3.4. klo 18
To 4.4. klo 18
(La 6.4. osana Äänekosken Teatris-aluefestaria)
Ke 10.4. klo 18.00

Liput: 8/5 euroa (työttömät, opiskelijat, varushenkilöt/sivarit,eläkeläiset, Kehy ry:n rinki)
Lippuvaraukset: lippuvaraus ( at ) siperia.info, p. 045 16 56 488 (myös viestit)
Liput voi lunastaa käteisellä paikan päältä noin puoli tuntia ennen esityksen alkua. Esitysten yhteiskesto väliajan kanssa noin 2h 10min.

Esityspaikka: Veturitallit, Kulttuuriklubi Siperia (tallit 1-2), Jyväskylä
Huomioithan, että Veturitalleilla ei ole pysäköintimahdollisuutta. Lähin parkkialue on P-Matkakeskus